Wat je moet weten over Qi Gong

Qi Gong is aan een opmars bezig ook in België. En dat is niet verwonderlijk. Deze vorm van fysieke en mentale ontspanning wordt ook wel meditatie in beweging genoemd en hij is geschikt voor werkelijk iedereen. Ongeacht je fysieke toestand of voorkennis… je kan Qi Gong beoefenen. En toch zijn er een paar dingen waar je volgens mij moet op letten bij de start.

 

Qi Gong Bosdroom meditatie

Qi Gong meditatie in beweging. Foto uit les ten voordele van Bosdroom vzw.

1 Ken de achtergrond van je leraar

Iedereen kan tegenwoordig Qi Gong beoefenen en je vindt tal van filmpjes op internet. Een goede leraar weet echter waar hij op moet letten. Neem je de juiste starthouding aan? Forceer je jouw lichaam niet te veel door een verkeerde beweging te maken? Helpt ze je eraan herinneren tussendoor te blijven op je adem letten? … Het zijn allemaal dingen die het verschil kunnen maken.

Mijn eigen achtergrond vind je hier.

2 Respecteer je eigen grenzen

Ik beoefen nu al zo’n 10 jaar Qi Gong en geef het al van in 2017 professioneel door. Het moeilijkste wat ik blijf zien na met verschillende groepen mensen gewerkt te hebben, is respect hebben voor je eigen grenzen. Wij in het Westen zijn de voeling met ons lichaam verloren. We weten vaak gewoon niet meer wanneer onze gewrichten openstaan of wanneer we toch al strak gespannen spieren nog harder aan het opspannen zijn.

We gaan een houding te lang aanhouden… wat ook in yoga kan gebeuren.

Of we oefenen in het begin langer na elkaar dan goed voor ons is, omdat we willen meedoen met de rest van de groep.  Je eigen grenzen leren aanvoelen en respecteren… dat is één van de belangrijkste lessen die je kan leren.

 3 Wat wil je ermee bereiken?

Iets anders wat ik vaak opmerk, is dat mensen op zoek zijn naar hulpmiddelen om meer ontspanning en energie in hun leven te brengen. Qi Gong is daar natuurlijk ideaal voor. En toch moet je jezelf de vraag stellen: wat is het me waard?

Met deze vorm van milde beweging kan je al goede resultaten behalen met zo’n 10 minuten oefenen per dag. Maar dan moet je natuurlijk wel de discipline vinden om dit ook werkelijk dagelijks te gaan toepassen. Het is een nieuw automatisme dat je moet aanleren. Je moet je lichaam eerst tijd geven om soepel en ontspannen te worden en daarna wil je het zo houden.

Ik vind het zo jammer als mensen maar 1 keer per week naar de les komen en dan na 3 weken zeggen: Het werkt niet voor mij. Ik stop ermee. 

Geef jezelf een kans. Maar benut die kans dan ook ten volle met een open blik.

4 Moet je dan werkelijk elke dag oefenen?

Natuurlijk sla ik ook wel eens een dag over. Nee je hoeft niet elke dag je wekker te zetten op hetzelfde uur. Het hangt allemaal af van om welke reden je met de Qi Gong begonnen bent en hoe lang je dit al beoefent.

Vergelijk het met autorijden. Eerst weet je totaal niet hoe je die verschillende handelingen vlot gaat uitvoeren. En op een dag merk je dat je het op automatische piloot kan zonder er nog bij te hoeven nadenken. Qi Gong verloopt in drie fasen. Eerst moet je de beweging leren kennen tot hij in je fysieke geheugen opgeslagen wordt. Dan combineer je met je ademhaling. En dan kan je naar het volgende level van energie en ontspanning gaan door er een intentie aan te verbinden.

Eens de beweging in je fysieke geheugen opgeslagen is, kan je gerust eens de beweging een tijdje niet doen. Je zal leren op welke momenten je lichaam welk soort oefeningen nodig heeft.

Hoeveel tijd je dan mag tussen laten? Dat is iets wat je proefondervindelijk zal moeten leren. Meer hierover in de volgende blog het zijn de dingen die we niet doen.

Heb je zin gekregen in meer en ben je klaar om Qi Gong uit te testen? Bekijk dan hier een gratis introductieles. Je kan het ook live komen uittesten op de NaGeBa-beurs in Torhout op 29 maart 2020.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.