3 tips om ontspannen door de feestdagen te komen
Het is voor velen een stresserende periode. Kerst en Nieuw vieren en puzzelen met familieleden en cadeautjes. Ik moet eerlijk bekennen dat dit voor mij al jaren niet meer zo voelt en dat de huidige coronasituatie me dan ook geen extra denkwerk bezorgde. Je vindt hier dan ook 3 tips die je misschien zelf kunnen helpen wat meer ontspannen de feestdagen te beleven.
Tip 1. Vier de ware betekenis
Kerstmis is tegenwoordig bomen die ontworteld worden om ons een beetje groen in huis te bezorgen. Lichten en versiering die wel voor sfeer kunnen zorgen, maar als je zo eens door de straten rijdt ook wel buitensporige proporties kunnen aannemen. Feestmenu’s met familie omdat het zo hoort en al jaren gedaan wordt, of als je geluk hebt zoals bij ons toch wel gewoon een moment om gezellig samen te zijn en als je zelf graag kookt geen onnodige stress meebrengt.
Maar als je even al die conditionering zou kunnen loslaten en terug zou kijken naar de oorspronkelijke betekenis vieren we het feest van het licht. We vieren de overwinning van het licht op het donker. 21 December is de kortste dag en de langste nacht. In termen van licht en donker is dit het midwinter punt hoewel bij ons tegenwoordig de winter dan pas begint. En ja het koude seizoen ligt nog voor ons. Maar de donkerste dagen zijn nu. Binnen een week of twee zal het licht terug zichtbaar beginnen toenemen en zal de belofte van nieuw leven en een nieuwe cirkel van het jaar voelbaar worden.
Dit is bij mij dan ook de ware betekenis van deze periode: stilstaan bij het voorbij jaar. Erkennen dat we door lichte en donkere momenten heen gegaan zijn. Nu met het donker buiten mogen stilstaan bij onszelf, bij wat voor ons echt belangrijk is. En vieren dat we bijgeleerd hebben. Dat we een nieuwe wending van de spiraal zullen starten.
Oké als je dit bewust doet kan het fijn zijn om dat in gezelschap te doen. Maar dit kan evengoed alleen met de mensen van je eigen gezin of die het dichtst bij je staan.
Tip 2. Zelfzorg is belangrijk
Het afgelopen jaar heeft al veel van ons gevergd. Het gedwongen stilstaan bij een andere manier om het einde van het jaar te vieren, kan bijdragen aan die extra spanning. Het einde van de onzekerheid is ook nog niet in zicht. Daarom is zelfzorg nu belangrijker dan ooit. Hoe moeilijk het voor je ook lijkt, hoeveel mensen je ook het gevoel hebt om te ontgoochelen… probeer het eens op een andere manier te bekijken. Gedwongen stilstand is een kans om opnieuw te beginnen. Wat als we dit jaar als een kans zien om te starten met nieuwe tradities? Een kans om alleen al onbevooroordeeld eens iets nieuws te proberen en nadien te evalueren of het werkt of niet. Misschien kom je tot de conclusie dat je liever terug gaat naar de oude manier van vieren. En dat is oké. Maar misschien zijn er wel dingen die je, als je het jezelf mag toegeven, niet mist: De drukte, het heen en weer rijden, het eigenlijk te veel eten of andere voeding eten dan je weet die goed voor je is, …
Wat is voor jou echt belangrijk? Hoe ziet zelfzorg er voor jou in deze periode uit?
Dit wil trouwens absoluut niet zeggen dat we familie in de kou moeten laten staan. Het zorgt er net voor dat we de momenten die we later samen zullen hebben meer naar waarde zullen schatten.
Tip 3: Alles heeft zijn tijd
Deze tip zou gerust ook ‘less is more’ kunnen heten. Het voordeel van de ware betekenis van deze tijd van het jaar vieren is dat je eigenlijk aan één feest genoeg hebt. 21 december is Kerstmis en Nieuwjaar in één. Zodra je dit omarmt besef je dat het niet nodig is pakjes in tweevoud te geven of twee x zo kort na elkaar met dezelfde mensen een schijnbaar ander feest te vieren. Dit doet opnieuw niets af aan de kwaliteit of de gezelligheid van de momenten die je samen doorbrengt. Het brengt eerder alles terug naar de essentie, naar echt samen zijn om samen te zijn. Het kan ervoor zorgen dat je je eigen ritme niet nodeloos overhoop haalt.
Deze tijd van het jaar is er één waarin we energie moeten opdoen voor de komende maanden. Het is er één waarin we van nature liever langer in ons bed blijven liggen of iets minder sociaal contact hebben. De lente en de zomer met veel licht lenen zich perfect tot gezellige avonden buiten. Waarom hebben we het nu dan zo moeilijk als we niet mogen samenkomen?
Deze periode kan gezien worden als een tijd van eerder emotioneel samenzijn. Het helpt ons het donker te vergeten en de onzekerheid die voor ons ligt. Het doet ons terugdenken aan warme, gezellige tijden en creëert hierdoor opnieuw hopelijk een eigen gezellig moment om later aan terug te denken. Het is herinneringen ophalen en bijpraten over dingen waarin je tijdens de drukke maanden van het jaar geen tijd had. Dit stamt weer af uit een tijd waarin onze voorouders hier werkelijk geen tijd voor hadden. Nu was de oogst binnen, kon er niet veel buiten gedaan worden en was er echt tijd over. Wij zijn dit ritme kwijtgeraakt en daarmee misschien ook een beetje het belang van deze periode. Of niet?
Niemand kan het voor jou zeggen. Het belangrijkste is je eigen stem te horen en te ontdekken wat je nu zelf nodig hebt.
Heb je hier vragen bij. Heb je het moeilijk om deze weg voor jezelf uit te stippelen? Neem dan contact met me op en we bekijken de mogelijkheden.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!